Giftige planten

Giftige Planten

 

Vergiftiging opgelopen door het eten van giftige planten zijn moeilijk te onderscheiden. De meeste symptomen zijn hetzelfde als bij acute koliek, diaree, spiertrekkingen. Er zijn heel veel planten die aangemerkt zijn als giftig, maar er zijn er een aantal die specifieke symptomen veroorzaken.

 

 Varens

Varens zijn altijd gevaarlijk, zowel in gedroogde  toestand (hooi) als vers.Vaak komt deze vergiftiging voor na een periode waarna het niet veel gras meer is. De symptomen bij vergiftiging zijn verraderlijk en zijn veel al niet meteen direkt zichbaar. De symptomen beginnen met gewichtsverlies. Daarna wordt de bewegingen van de pony wankelend met een zwakker achterbeen: Daarna kan de pony niet meer staan. Er is een specifieke antistof beschikbaar. Varens bevatten een stof Thiaminase. Deze kan door toediening van Thiamine en dit is vitamine B1 worden afgebroken. Door toediening van deze stof is herstel snel mogelijk.

 

 

Vingerhoedskruid

Deze plant is bitter en wordt zo niet snel gegeten. Maar in gedroogde toestand wel. Een pony moet er dan wel 4 á 500 gram van eten alvorens er zich sypmtomen van vergiftiging gaan vertonen. Een van de eerste symptomen is het vertragen van de hartslag. Tevens ontstaat er diarree. Het belangrijkste bestandsdeel van de plant Digatalis , wordt als medische hulp uiterst zorgvuldig toegepast. Wanneer dit tot het uiterste gebeurt, stopt de bloedsomloop. 

 

Taxus

De taxus is een van de giftigste heesters. In Nederland is de Taxux alleen aangepland. Alle delen zijn giftig, behalve het veelal rode omhulsel van de zaden. De werking van de giftige bestandsdeel Taxine is zo snel , dat er nog Taxus in de mond van de pony ten tijde van overlijden. De stof wordt zeer snel geabsobeerd door het lichaam en vergiftigt het hart, zelfs in kleine hoeveelheden.

 

Sint jacobskruiskruid

Is een van de meest voorkomende giftige planten. Indien er voldoende voedsel in de weide aanwezig is zullen de pony's, koeien, geiten enz. ze niet opeten. Maar in gedroogde vorm in bijvoorbeeld hooi wel. En ook dan behoud de plant zijn giftige stof. Een kleine hoeveelheid van 80 á 100 gram is al dodelijk !   Het eten van deze plant veroorzaakt lever falen, waterdunne diarree en het centrale zenuwstelsel wordt er door aangepast. De giftige stoffen in de lever tasten de hersenen aan. De pony gaat geeuwen, wordt slaperig en suf.Loopt doelloos rond en drukt zijn hoofd tegen een hard voorwerp aan. Later kan het dier gaan wankelen en gevaarlijk gedrag vertonen. De leverschade is onherstelbaar en de vergiftiging heeft meestal de dood tot gevolg. Herstel is alleen enigzins mogelijk wanneer de pony niet meteen de dodelijke dosis in een keer heeft gegeten.

 

 

 Buxus

 Eten van een buxus kan binnen 5 minuten de dood van een pony   veroorzaken. De symptomen zijn diarree, wankele gangen,  verlammingsverschijnselen en ademhalingsproblemen. Door  spierverlamming in het ademhalingssysteem overlijden de meeste  paarden. De meeste pony's eten het niet vanwege de bittere smaak.Het toedienen van kool ( medicinaal) is het enigste medicijn wat kan helpen.

 

 

 

St Janskruid

De gehele plant is giftig. Zowel vers als in gedroogde toestand. Voor ons mensen wordt de plant  al van oudsher veel gebruikt in de medicinale wereld. Pony's met een witte huid vertomen de eerste symptomen bij het eten of hebben gegeten van deze plant. De symptomen zijn ontstekende en loslatende huid, gebrek aan eetlust, moeizaam lopen.

 

 

Gevlekte scheerling

De plant heeft holle stelen met grote witte schermbloemen. Alle delen van  de plant zijn giftig. De stengels zijn aan de onderkant rood gekleurd. Heeft geveerde bladeren. Symptomen bij het eten van deze plant zijn krampen, onrustig en schuimbekken. een behandeling is er niet voor. Deze variant is in Nederland vrij zeldzaam.

 

Waterscheerling

Is een hoge plant met holle stelen en schermbloemen. Deze plant is al dodelijk bij de inname van kleine hoeveelheden. Alle delen van de plant zijn zeer giftig, vooral de wortel. Het eten van de plant veroorzaakt krampen, Schuimbekken, onrustig, verwijde neusgaten en pupillen. Er is geen behandeling mogelijk.

 

 

 

Dit is een greep uit de in Nederland voorkomende giftige planten. Natuurlijk zijn er veel meer. De Taxus en Buxus zijn planten die in de meeste weilanden niet voorkomen. Maar worden wel veelvuldig gebruikt voor hagen. Ten alle tijde geld dat wanneer een vergiftiging vermoedt wordt om ten  alle tijde de dierenarts te waarschuwen.

 

 

bron: Boek; Het paard en zijn gezondheid; Wikipedia.

Foto's komen van internet

MFDesign©2010

Maak jouw eigen website met JouwWeb