Rajeza.jouwweb.nl
Home » Verzorging » Fructaangehalte

Fructaangehalte

Het paarden menu bestaat voor het grootste gedeelte uit hooi en gras. Aan het onbeperkt eten van hooi en gras zitten we enkele risico´s.

Gras bevat een een aantal koolhydraten. waar suiker er een van is. Een belangrijke groep is fructaan. Fructaan ( Suikers) worden niet afgebroken door enzymen  in de dunnen darm. Hierdoor komen ze onverteerd in de blinde en dikke darm. Hier worden ze snel afgebroken door bacteriën, waarna er veel vluchtige vetzuren worden gemaakt. Wanneer het fructaan gehalte heel hoog is, leidt dit tot verzuring in de blinde en dikke darm. Zuurresistente bacteriën nemen dan toe. Ze produceren dan stoffen die in de bloedbaan terecht komen. Deze stoffen tasten het verbindingsweefsel aan tussen de hoefwand en het hoefbeen. Dit heeft hoefbevangenheid tot gevolg.

( voor verdere informatie over hoefbevangenheid en de symptomen hiervan verwijs ik u graag naar een aparte pagina hiervan op deze site.)


Het fructaan gehalte van gras wordt hoger als de aanmaak hoger is dan het verbruik door de plant. Dit gebeurt vaak in het voorjaar en in de vroege zomer. Jong gras vormt een altijd een groter risico. Maar ook in het najaar wanneer de zon veel schijnt, is het gehalte van fructaan hoger. Het hoogste fructaangehalte zit meestal in de stengels. Overbegraasd grasland  heeft een laag bladaandeel en is daardoor een risico. Lage gehaltes in het gras zijn er vooral in de nacht en ochtend.

 

Ook in hooi en kuilgras kunnen de gehaltes aan fructaan te hoog zijn. Ruwvoer dient bij voorkeur in de vroege ochtend uren gemaaid te worden. Eerste snede( vroeg in het seizoen gemaaid) is minder geschikt voor paarden die hier gevoelig voor zijn. Hooi en kuilgras van later snedes ( later in het seizoen geoogst) hebben vaak een lage fructaan gehalte en veel stuktuur en minder voedingswaarde.

De Fructaan index onder aan deze pagina geeft een goed indicatie van het fructaan gehalte op dit moment. Dit kan een goede leidraad zijn in het beste graastijdstip.

 

Bron: levendehave.nl

 

 

Copyright 2010© MF design