Ziektes en aandoeningen

Ziekten en Aandoeningen

Aandoeningen die bij Shetlandpony's vaak voorkomen zijn Hyperlipaemie (vet in het bloed) en Hoefbevangenheid.

 

Hyperlipaemie:

Normaal komen er ook vetstoffen in het bloed voor. Maar bij Hyperlipaemie is er een teveel aan vet in het bloed.Een pony met Hyperlipemie heeft een tijdlang teveel vet uit zijn reserves gehaald en deze niet gebruikt. Ze zijn in het bloed blijven circuleren.

 

Hyperlipaemie komt in Nederland vooral voor bij shetlandpony´s. Bij andere rassen komt het ook wel voor maar niet zoveel. Het komt meestal voor bij drachtige merries of merries die net en vaak veel te vroeg geveulend hebben. De periode wanneer het het vaakst voorkomt is de winter en vroege voorjaar.

 

De eerste verschijnselen zijn een slome, trage pony of traag reageert bij het verstrekken van voer. De eetlust neem af en ook verwerpen van het veulen is een symptoom. In een later stadium staat de pony vaak bij de waterbak te suffen zonder te drinken. Wanneer een van deze symptomen bemerkt worden en de pony is ook drachtig, dan is het verstandig een dierenart te raad plegen. Deze kan door de afname van wat bloed zien of er van Hyperlipaemie sprake is.

 

Het verschil tussen normaal en vet bloed is te zien door vet in het bloed de kans te geven te gaan drijven. De bovenste laag van gestolt bloed is normaal gelig van kleur en doorzichtig. Bij pony´s met Hyperlipaemie is de bovenste laag niet doorzichtig en blauw of wit van kleur. Ook als wat bloed op de tegels wordt gegoten is het te zien of er teveel vet in het bloed zit. Op het bloed komt naar verloop van tijd een olieachtige blauwe waas.

 

Waarom Hyperlipaemie vooral bij shetlanders voorkomt is niet duidelijk.Misschien dat de manier waarop de meeste pony's gehouden worden er mee te maken heeft. Veel pony's worden in Nederland op een relatief klein stukje weide gehouden. Met als gevolg kaal gegeten weides, waarin niet veel gras meer staat er er bij elke hap gras zand mee wordt genomen. Teveel aan zand en ook worminfecties kunnen de reden zijn waarom de pony minder gaat eten. 

 

De reden waarom pony´s in de winter vaak minder gaan eten ligt in het darmkanaal. Vaak door zand en/ of wormen ontstaan ontstekingen in de darmen. Zaak is het dan ook om goed te ontwormen. Net voor de winter is het van belang te ontwormen met een middel tegen horzellarven. Horzellarven overwinteren in de darmen van een pony en kunnen daar enorme schade aanrichten. Verder moet voorkomen worden dat de pony een teveel aan zand binnen krijgt. Dit is niet altijd te voorkomen, maar door de weides niet te kaal te laten eten en bijvoorbeeld wortels eerst te wassen alvorens te voeren, kan hier al het een en ander aan worden gedaan.  

 

Enkele adviesen:

* Regelmatige wormbestrijding.                                                                    

* Pas op met veranderingen vooral voor drachtige pony's.

* beschikking geven over een liksteen.

* probeer zandopname zoveel mogelijk te voorkomen.

* Let op de eetlust van de pony's.

* Begin op tijd met het bijvoeren van de pony's. 

 

Hoefbevangenheid:

De pony heeft hevige pijn in beide voorhoeven en soms in alle vier de hoeven. De pony probeert de hoeven te ontlasten door de achterbenen sterk onder zich te brengen en de voorhoeven naar voren te plaatsen. De oorzaak is veelal een te rijke voeding, een verandering van voeding, bepaalde medicatie ef andere ziektes. De pony verplaatst zich zeer moeilijk.

Bij de eerste ziekte verschijnselen moet direct een dierenarts erbij gehaalt worden. De pony zal meteen op rantsoen gezet moeten worden van hooi met weinig eiwit. Een deskundige hoefsmid moet de pony bekappen. Hoefbevangenheid kan tot gevolg hebben dat het hoefbeen ( een bod wat in de hoef zit) gaat kantelen en dus meer naar de zool  van de hoef komt te liggen. Of soms er zelfs doorheen. Bij een tijdige en goede behandeling kan de pony weer genezen.

 

Voor meer informatie over hoefbevangenheid klik hier

 

Bron Hyperlipaemie: NSPS orgaan editie januari 2010

Copyright 2010© MF Design

Maak jouw eigen website met JouwWeb