Rajeza.jouwweb.nl
Home » Verzorging » Ontwormen en inenten

Ontwormen en inenten

Ontwormen

 

Het ontwormen van De shetlandpony is iets wat meerdere keren per jaar terug komt.Dit is voor zowel veulens als de oudere pony´s  belangrijk. De besmetting van wormen gebeurt via de mond of via de melk van een pony. Het eitje of de larve groeit in het pony lichaam verder uit als worm. Door het leggen van nieuwe eieren onder andere in de darmen van de pony, vermenigvuldigen ze zich. Via de mest komt het opnieuw in de weide terecht en begint de cycles opnieuw. Ook via hooi, kuilgras, stro kunnen besmettingen met wormen plaatsvinden.

 

Er zijn inmiddels vele merken en middelen op de markt al het om ontworming gaat.Wat de interval van toediening van het te verstrekken product is, is mede afhankelijk van het product zelf en de leefomstandig heden van de pony. Wanneer de pony op een klein weiland staat, zal er in principe dus vaker ontwormt dienen te worden. De besmettingsdruk is hier immers veel hoger dan op een groot weiland waar de pony´s niet het hele jaar op lopen. De ontwormfrequentie varieert van 6/8 weken tot 12 weken. Belangrijke periodes zijn het voor en najaar.  

 

Het is tevens van belang het gewicht van de pony goed in te schatten. Bij een te kleine dosering sterven niet alle wormen en wordt de kans op resistentie op het middel groter. Niet elk middel werkt voor alle wormen. Wissel daarom de verschillende wormspuiten af om resistentie te voorkomen. Een mestonderzoek bij de dierarts kan in veel gevallen ook uitkomst bieden.

bron: artsendier.nl

 

 

Entingen

Veel pony's worden jaarlijks ingeënt tegen Tentanus en Influenza. Voor deelname aan sommige evenementen zijn deze entingen verplicht.

 

Copyright 2010© MF Design

Maak een Gratis Website met JouwWeb